Donada l’opacitat amb què es maneguen els comptes municipals, malgrat o potser a costa de la regidoria de Govern Obert i el Consell Assessor i de Bon Govern, i en ares a fomentar la participació ciutadana sense tuteles partidistes, el passat 2 de juny Decidim Igualada va portar Enric Pons, ex-auditor i portaveu del grup promotor dels Observatoris Ciutadans Municipals, ara des del govern de Barcelona En Comú, per parlar sobre aquests observatoris dins d’una xerrada-col·loqui que va tenir lloc dijous 2 de juny, al Casal Cívic Centre. Pons va explicar el projecte i a donar idees per aplicar al municipi, com va dir ell mateix, “des d’un punt de vista reformista, per aconseguir una incidència política positiva”.

Els OCM són grups de persones del mateix municipi dedicades a fomentar la transparència i la participació ciutadana en la seva localitat, de forma independent, pública i oberta. Hi ha diverses experiències a diferents municipis, com el Masnou o Badalona, que s’han de desenvolupat de diferent manera i a diferents nivells, seguint la naturalesa i possibilitats de cada grup.

És un concepte polític que busca promoure auditories tècniques obertes a la participació ciutadana. És a dir, auditories ciutadanes que fiscalitzin de forma pública, oberta, descentralitzada i permanent, els comptes de l’Ajuntament.

Per a treballar en aquest sentit, Pons va proposar, per exemple, la realització de mocions antideute, com la que ICV-EUiA va presentar a Igualada al 2013, desestimada pels vots en contra de CiU i PP, i l’abstenció d’ERC, o senzilles accions ciutadanes que permetin difondre expedients i informació de comptes municipals de forma pública. El grup fins i tot facilita el sofware per a crear una pàgina web pròpia, dedicada a la publicació de tota la informació que es pugui recollir.

Els objectius dels OCM són millorar el nivell de transparència de l’Ajuntament i  promoure la participació ciutadana conscient, la creació de coneixement col·lectiu i la cultura del bé comú, a més d’acabar amb la corrupció, i com no, aconseguir incidència política. Es tracta de promoure una altra manera de fer les coses.

És una proposta popular nascuda arrel del 15-M, dins de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute per afrontar la problemàtica del deute contret per les administracions, als diferents nivells, nomenat il·legítim per anar en contra dels interessos comuns, a més de ser l’excusa recurrent per a les polítiques de retallades i austeritat.

Per a facilitar la creació del OCM igualadí, es posa a disposició de tothom l’adreça contacte@igd.cat per a posar en contacte als veïns i veïnes interessats.