Igualada s’ha declarat ciutat oposada al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP). D’aquesta forma s’afegeix a la campanya que es desenvolupa arreu contra aquest pacte i que en l’àmbit local ha promogut Decidim Igualada, perquè considera, vol “sotmetre’ns als interessos de les oligarquies econòmiques”. Més enllà de l’anunci, el grup busca promoure el debat públic entre la ciutadania i les entitats locals sobre l’impacte que podrien comportar aquest tipus de tractats per al nostre municipi.

Altres ciutats, com Barcelona, també s’han sumat. A Igualada, ha estat la plataforma de confluència ciutadana i d’esquerres Decidim Igualada, amb el suport de la CUP i ERC, qui s’ha fet ressò de la campanya de la plataforma No Al TTIP, amb la presentació d’una moció de rebuig a l’últim ple municipal. Tot i que només aquests grups van votar a favor, finalment va poder prosperar gràcies a l’abstenció de CiU, a més del PSC. El PP va votar en contra.

A la moció es declara com “la Unió Europea (UE) i els Estats Units d’Amèrica (EUA) estan negociant en secret, amb un intolerable dèficit de transparència i control per part de la ciutadania i dels seus representants polítics (parlaments nacionals i europeu) un ampli acord de liberalització de comerç i inversions, que representa un seriós perill per a la democràcia, la deguda protecció dels drets laborals, mediambientals i la salut, prioritzant l’interès comercial dels inversors i empreses transnacionals (ETN) davant l’interès general”.

El portaveu de Decidim, Dario Castañé, aclareix que “l’objectiu principal no és suprimir aranzels ni cancel·lar duplicacions i tràmits burocràtics, com diu la retòrica oficial, sinó de fer un pas més en la dominació de les empreses transnacionals, generant un escenari polític, econòmic, social i mediambiental encara més propici per als seus interessos”.

Castañé assegura que “el TTIP atempta frontalment a la nostra sobirania popular”. “De fet –continua, és la negació del dret a decidir”. I en aquest sentit, retreu que “no es pot voler crear un Estat propi o simplement trencar amb l’statu quo i estar disposats a sotmetre’ns als interessos de les oligarquies econòmiques, sacrificant els nostres drets als déus del capitalisme a canvi de les seves molles”.

En clau nacional, i fins i tot local, Decidim Igualada, explica que les exportacions fins i tot de forma general a Amèrica, no tan sols als EUA, només representa un 2,4% del PIB català. Castañé admet que signifiquen “molts diners, però val la pena sacrificar-ho tot per un 2,4% de la nostra economia?”.

Amb l’aprovació de la moció s’acorda, en primer lloc, “declarar Igualada com a Municipi oposat al TTIP, al tractat de lliure comerç de la UE amb Canadà (CETA) i a l’Acord Multilateral per a la Comercialització de Serveis (TISA), defensant els serveis públics bàsics per a la solidaritat i redistribució social, el medi ambient i els drets de la ciutadania”.

Així mateix, que siguin “declarats béns públics no susceptibles de negociació de cap Tractat d’Inversió ni de transacció mercantil els serveis educatius, els serveis de salut (sanitaris i sociosanitaris), socials, de pensions, subministraments d’aigua i energies”.

A més a més de “sol·licitar la derogació immediata amb caràcter retroactiu de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, per legislar en el seu lloc una nova normativa enfocada a la millora de l’autonomia local”, entre altres propostes.