Dedicim Igualada no es cansa de repetir-ho i tanca l’any polític denunciant la manca de participació i de transparència del govern de CiU en majoria absoluta a Igualada. Com a plataforma de confluència ciutadana i d’esquerres, i en consonància amb els moviments socials que prenen protagonisme polític arreu, el grup local reivindica altres formes de governar, amb més intervenció ciutadana i de la resta de regidors que conformen el consistori, i més polítiques de drets i justícia social en interès del bé comú.

Durant l’últim ple de l’Ajuntament d’enguany, el passat dia 22, el regidor per la plataforma, Dario Castañé, va aclarir que “entenem que vostès governen –referint-se a CiU, només faltaria, però és un fet que no inclouen a tots els representants polítics en les seves decisions”. “Fa l’efecte –va considerar Castañé, que consideren que els presents no treballem per la ciutat, pel que no cal informar-nos amb certa antelació per poder-ho discutir amb les persones que formen part de les nostres assemblees”.

El retret de Decidim a CiU ha estat una constant en el curs polític igualadí. Sense anar més lluny, en el ple de dimarts la plataforma ho va fer en vàries ocasions, per lamentar el que entén com una actuació unilateral, sense acord i ni tan sols sense donar informació, del govern local en molts dels temes que es van tractar.

El servei de subministrament de l’aigua que ha ocupat les portades dels mitjans de comunicació en els darrers dies n’és un bon exemple. Decidim el va tornar a posar sobre la taula en el torn de precs i preguntes, per demanar a l’Ajuntament que “realitzi una consulta ciutadana vinculant en què sigui la ciutadania qui decideixi quin model de gestió prefereix: públic o privat”, en total suport a la plataforma Aigua és Vida, i en la mateixa línia que ERC i la CUP.

Com part d’Aigua és Vida, Decidim defensa que sense una municipalització no es pot garantir l’interès públic, doncs els interessos privats mai hi aniran en consonància. Per això també ha demanat a l’Ajuntament que “faci públics els comptes auditats dels darrers tres anys de l’empresa” que dóna el servei (Agbar, filial de la francesa Suez), que “realitzi una auditoria tècnica independent del servei d’aigua per tal d’informar a la ciutadania sobre l’estat en què es troba la infraestructura” i que “realitzi una auditoria econòmica de l’empresa per quantificar el cost de les alternatives que hi ha si no existeix concessió: municipalitzar el servei o realitzar un concurs públic”.

Decidim Igualada també va criticar el “pobre model de participació” del govern actual en altres casos com ara la concessió del servei d’activitat del complex esportiu Infinit, els pressupostos i les ordenances fiscals del 2016 i el conveni del col·laboració entre el consorci sociosanitari i l’Ajuntament per a la gestió del 4dHealth Innovation Simulation Center.

Decidim va constatar que en les diferents casos “s’ha optat per regular o gestionar tota la situació de forma unilateral, sense proposar cursos d’actuació alternatius a aquest Ple, sense consens i, en el cas dels pressupostos i les ordenances, sense ni tan sols acceptar les al·legacions aportades.