Decidim Igualada fa balanç del primer any de legislatura. I no precisament positiu, pel que fa al govern de Marc Castells. Segons la plataforma d’esquerres, el govern de CiU peca de formes feudals, a causa de la seva majoria absoluta, és només per a una part de la ciutat i de la ciutadania, fa molta política d’aparador i pateix de manca de rigor i de planificació en general. Per això qüestiona fins i tot que Igualada estigui en bones mans, mentre defensa que la ciutat és molt més que un escenari on passen coses, amb una clara al·lusió al pla comercial que l’alcalde té.

Aquest any de legislatura també és el primer any de vida política de Decidim a l’Ajuntament d’Igualada. En aquest altre pla, la plataforma es reivindica com una alternativa política real d’esquerres, que ni que sigui des de l’oposició vetlla per una altra manera de fer política, més participativa, democràtica, justa socialment i amb polítiques per al progrés i el benestar de tota la ciutat.

El regidor pel grup a l’Ajuntament, Dario Castañé, confirma que Decidim suposa exactament el contrari del que és el govern de Castells. Més concretament, Castañé arremet contra la imatge que ven CiU d’Igualada. En realitat, afirma que la ciutat està més bruta que mai i que som els últims en la recollida selectiva. Deixadesa que trasllada a altres àmbits, com ara el retard de tres anys per arreglar el mur del cementiri nou, potser perquè no és cèntric. Una manca de rigor que Castañé diu sortir cara per als igualadins i igualadines, en el cas d’aquesta intervenció un 50% més que si s’hagués fet quan tocava.

El portaveu de DI segueix amb el POUM, encara pendent, o els escarafalls del govern davant de propostes alternatives, com la d’Aigua és Vida.

Castañé retreu la dissolució de tots els òrgans que tenien cert poder decisori, com l’Institut Municipal de Cultura o el Patronat d’Esports, relegats a consells consultius, o que els plens estan totalment buits de contingut, ja no diguem de diàleg polític, amb mocions que s’aproven per abstenció (la de CiU) per a ser finalment ignorades, com la de la PAH o la de l’ús social del Casal Interparroquial.

El regidor afegeix que els serveis socials estan saturats i que es deixa en mans del mercat el destí de les línies educatives, en lloc de salvar-les repartint els alumnes entre les diferents classes a favor d’un ensenyament de més qualitat. Un altre tema que apunta, l’alta pressió fiscal, que augmenta per a tothom igual, com és el cas de l’IBI. En aquest sentit, es lamenta que “de res serveix el superàvit si després es destina a conceptes eteris com els 350.000 € en inversions immobiliàries”.

Tot plegat, amb l’opacitat habitual. El súmmum per Castañé, és que els grups municipals s’hagin assabentat del nomenament del responsable del Consell de Bon Govern i Transparència per la premsa.

La confluència té propostes alternatives: transparència, informació, diàleg efectiu amb tots els actors socials i econòmics, sense discriminació, creació de consells de barri, també amb espais vinculants, mesures per multar els propietaris de pisos buits i la cessió d’aquests immobles, dotar de més recursos als serveis socials, garantir l’aplicació del dret a l’accés als subministraments bàsics d’aigua, llum i gas, tarifació social, col·laborar amb els centres educatius per evitar el tancament de línies, fomentar el comerç de proximitat i la creació d’ocupació de qualitat mitjançant l’apoderament personal i del cooperativisme, cercar l’equilibri entre la política de grans esdeveniments i el comerç local.

Castañé conclou que “ens diuen que volen que Igualada sigui un centre comercial a cel obert, però on ells –govern de CiU, hi veuen un centre comercial de 8 km2, nosaltres veiem persianes baixades, perquè de què serveix tenir un gran aparador si l’igualadí de peu no pot comprar-hi?”.

Decidim Igualada
Igualada, 9 de maig de 2016