La cadena Consum també tindrà supermercat a Igualada. Serà plaça de Cal Font, a on l’ajuntament d’Igualada acaba d’aprovar l’autorització per a construir un passatge de vianants subterrani que comunicarà amb l’aparcament existent. Decidim Igualada denuncia que es tracta d’una nova modificació de l’espai públic a mida d’una gran superfície, en el que considera la pràctica habitual d’una política de favors per aquest tipus de comerç.

L’espai que ha concedit el govern de CiU com a galeria subterrània es troba entre el solar de Gestilar, al carrer de l’Aurora, núm. 90-92-94, i l’escala d’entrada al pàrquing públic de Cal Font, gestionat per SABA. En el solar es projecta la construcció d’un bloc de pisos, i a la seva planta baixa, un local comercial de 2.000 m2 per un nou supermercat de la xarxa Consum, amb 1.200 m2 de superfície de venda. L’actuació implicaria l’execució de dues plantes subterrànies, una pels habitatges (-1) i una altra pel supermercat (-2). Amb la connexió amb el pàrquing existent s’estalviaran la construcció de la segona planta del subterrani i l’acord de la cadena comercial amb Saba, pel lloguer fix de 40 places de pàrquing per als seus clients, els permet acomplir amb l’obligació de disposar de places d’aparcament.

Decidim Igualada condemna una política de favors del govern de CiU. El seu portaveu, Dario Castañé, manifesta que es tracta de l’“enèssim ajustament de l’espai públic a favor d’una gran superfície”, i recorda “els antecedents de Mercadona i Aldi, amb modificacions a mida del planejament urbanístic”.

Castañé apunta, a més a més, l’avantatge competitiu que suposa per al nou supermercat Consum el fet que els seus clients no hauran de pagar per l’aparcament, mentre que els de la resta de comerços del Cal Font i el centre sí. “A banda, afegeix el regidor del grup, de l’estalvi d’inversió que li suposa a Gestilar el fet de no haver de fer la segona planta subterrània”.

Decidim Igualada reivindica un altre model de comerç, i per tant de ciutat, basat en el comerç local i de proximitat. La plataforma de confluència d’esquerres considera que el comerç “autòcton” és el que més reverteix en el teixit econòmic, ja que no es produeix la fuga dels beneficis cap a entitats de fora, fa veïnatge, no centralitza l’oferta en grans locals i enforteix l’oferta laboral.

Ja en el seu programa electoral, Decidim declarava el seu rebuig a la instal·lació de noves grans superfícies comercials i la defensa del comerç local. Entre els seus objectius es troben, per exemple, fomentar la cooperació entre els comerços de barri per implementar nous serveis i explorar mesures per recuperar l’activitat comercial dels locals buits.