Ni la distribució dels llums de Nadal són equitatius territorialment parlant, ni institucionalment es procura perquè el calendari de festes locals integri la diversitat cultural que avui conviu a la ciutat. Són crítiques del grup Decidim Igualada, que aprofita l’aprovació de subvencions per als ornaments nadalencs de la via pública, per instar l’Ajuntament a distribuir-los de forma més equilibrada, a ser més aconfessional i a tenir una visió de la ciutat més global, més “com un tot”.

Les noves bases es van aprovar en el ple de dimarts 29, amb el suport també de la plataforma de confluència ciutadana i d’esquerres, perquè considera que és en benefici del comerç local. Malgrat això, el portaveu de Decidim, Dario Castañé, assenyala “la mala distribució de les ornamentacions, prioritzant-se zones comercials cèntriques i abandonant les més perifèriques, com si només fos Nadal al centre”, fent-se ressò de les queixes de comerciants afectats. En paraules del portaveu, “a tots els barris és Nadal”.

Castañé tampoc comparteix el fet que, “malgrat que aquesta iniciativa va més enllà del seu origen religiós, no entenem que en una societat multicultural com la nostra, dins d’un Estat aconfessional, no s’efectuïn gestos similars envers altres col·lectius amb festivitats pròpies”. Decidim especifica que no es tracta d’afavorir cap religió “però sí que s’ha d’integrar a tots els veïns i veïnes, sense importar la seva creença”. I en aquest sentit, Castañé resol que “donar difusió institucional a les seves tradicions evita l’aïllament d’aquests col·lectius cap a la resta de la ciutat”.

Finalment, el portaveu de Decidim, insisteix en “una manca de visió de la ciutat com un tot, actuant a petita escala fins a arribar a l’almoina per compensar l’efecte de les grans superfícies i altres errades passades en la gestió de la ciutat que han perjudicat al comerç local”.

La mateixa manca de visió que, segons Decidim, va fer que en el mateix ple s’hagués d’aprovar una subvenció de 4.500€ per la UBIC. Tot i que aquesta ajuda prové íntegrament de la Diputació, i que és a favor de l’activitat comercial local, Decidim puntualitza que “és per a complementar un altre ajut de 17.250€ que sí que ha sortit de les arques municipals”.

Castañé ho considera una “almoina institucional per a reparar els efectes negatius de la política de l’Ajuntament en comerç local”. Espera que “amb l’URBACT III, programa europeu pel que hem estat escollits per encapçalar-ho en l’eix de comerç, des del govern es treballi per un model de comerç de proximitat on deixi de ser necessari aquest “micromecenatge institucional” perquè no hi haurà danys importants a compensar”.