“Nosaltres no volem ser comparsa, volem ser representants actius”, reivindica Decidim Igualada. La plataforma s’oposa d’aquesta forma al paper figuratiu a què considera que el relega el govern de CiU, després d’haver conegut els nous pressupostos només uns dies abans del ple d’aprovació i el detall de les ordenances fiscals a través de la premsa. El seu portaveu, Dario Castañé, critica a més a més, que els pressupostos de l’any que ve són socialment pobres, perquè no inverteixen prou en els igualadins i igualadines que més ho necessiten.

La plataforma de confluència ciutadana i d’esquerres ha votat en contra tant de les ordenances fiscals com dels pressupostos. Troba inacceptable tant la forma com el govern els ha presentat com el seu contingut.

El seu portaveu confirma que el govern els va trucar per parlar del tema només 24 hores abans del ple. Sobre aquesta pràctica, Castañé avisa que “una vegada, ho entenem; dues, comença a molestar; tres, aquesta, ja no és acceptable”. En aquest sentit expressa tenir “la impressió que només ens volen per quan els hi convé comunicativament”.

En l’aspecte social, Decidim constata que si bé el pressupost augmenta un 7,24%, els ajuts sociofamiliars només ho fan un 2,85%. “Ens sembla pobre”, insisteix Castañé que, donada la situació de crisi, esperava una redistribució més justa dels diners.

No comparteix, per tant, la visió que siguin els pressupostos més socials, com presenta el govern. És més, Castañé creu que “és de tenir poca vergonya vendre-ho com els més socials quan les partides es redueixen en percentatge respecte al conjunt amb la vaga promesa de “inversions que es volen dur a terme seran il·lusionants i estaran orientades a la millora de la qualitat de vida””.

Per la relació d’inversions, Decidim verifica que “la majoria va a parar a totxana”. No és que no ho vegi positiu, sinó que pensa que es podria haver esperat a fer-se després d’un pla de rescat ciutadà. “Amb més temps per participar –assegura Castañé, li haguérem aportat propostes de xoc contra la pobresa com un sistema de bonificació de l’IBI més ampli que l’actual, com el que s’aplica a altres municipis, fent-lo un impost més progressiu”.

Castañé recorda que “els impostos no són un instrument recaptatori per se, són un instrument de redistribució de la riquesa”. En aquest sentit, Decidim defensa que “cal anar cap a un model impositiu proporcional i anar abandonant el sistema d’almoina que s’ha enquistat arreu, sobretot en aquest Ajuntament”. “Cal que qui tingui més pagui més perquè el que tingui menys no es vegi exclòs”, conclou.

Per altra banda i en punt a banda dels pressupostos, des de Decidim se senten satisfets, malgrat les circumstàncies, per l’aprovació de la moció impulsada des del seu grup municipal, junt amb la CUP i Esquerra, per declarar Igualada un municipi contrari a l’aplicació del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP).