Decidim Igualada s’estrena a l’Ajuntament d’Igualada decebut per la manca de diàleg del govern de CiU, que només va arribar a última hora abans del ple. El grup reivindica la necessitat d’una comunicació i transparència que sigui el tarannà habitual, no pas que les explicacions surtin abans a premsa que al ple. Amb aquests fets a la mà, creuen que el discurs oficial de l’alcalde Marc Castells i el seu equip no correspon amb la realitat, que tant presumeix de tarannà democràtic.
És una crítica a la manera de fer política i gestió municipal que sorgeix del primer ple del nou govern, celebrat el dimarts 7 de juliol, i en el que precisament s’ha aprovat l’organització de les comissions informatives.

El portaveu de Decidim Igualada a l’Ajuntament, Dario Castañé, expressa “el nostre desencís amb l’organització de les comissions informatives i del cartipàs en general”. En aquest sentit, afirma que “esperàvem amb il·lusió els valors de diàleg i transparència plasmats en la seva elaboració, començant per quelcom, a priori simple, com establir uns horaris que facilitin la participació en les comissions informatives a qui avui representem a la ciutadania, sense recórrer a la força als permisos previstos per la legislació vigent”. Ben lluny d’aquesta flexibilitat i obertura a la participació, Castañé explica que “en canvi, ens hem trobat que algunes explicacions esperades han sortit abans per la premsa”.

En aquest sentit, Dario Castañé reconeix el nou compromís de l’alcalde, adquirit en el ple i expressat minuts abans del mateix, com un bon pas per rectificar; ja que es va comprometre a permetre la presència de tots els grups a tots els òrgans, encara que no hi tinguin representació,

Però el portaveu de Decidim reitera que “esperàvem una trobada per escoltar i debatre el cartipàs amb una mica més detall, només el suficient per comprendre perquè s’ha fet així i no d’altra manera”. Castañé anima “al Sr. Castells a continuar en la línia de la conversa mantinguda abans del ple, que faci gala dels valors abans esmentats i el de l’eficiència, del que en fa la seva bandera, i que les comissions informatives, pagades pels veïns i veïnes, siguin un instrument útil de comunicació i transparència entre govern i ciutadania mitjançant els regidors i regidores de la ciutat”.

La nova organització de l’Ajuntament comporta una reducció de les comissions informatives, a la vegada que una reducció de la representació dels grups municipals a diferents organismes de la ciutat i un augment en els sous dels càrrecs del govern. Aquest últim punt també ha estat posat en tela de judici pel grup de Decidim.

Segons el regidor Castañé, “quina justificació hi ha per aquest increment quan estan parlant de contenció de despesa a la premsa?”, i mentre que per altra banda, segueix, “es retallen en un 13,5% la dieta d’assistència a la junta de portaveus i un 20% l’assignació als grups municipals, posant en risc la representació efectiva dels veïns i veïnes que han votat una opció diferent de la del govern”. Decidim Igualada considera que l’increment oculta un transvasament de recursos cap al govern en perjudici de l’oposició.