Decidim Igualada presentarà en el proper ple de dimarts 20, una moció per declarar la nostra ciutat com contrària a l’aplicació del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió, també conegut com a TTIP.

El TTIP és un tractat de lliure comerç negociat en secret per la Unió Europea i els Estats Units. Amb aquest tractat es pretén liberalitzar el comerç mitjançant l’eliminació d’aranzels i la rebaixa de les regulacions europees que protegeixen els drets de la ciutadania en àmbits com el consum, el treball o el medi ambient.

L’aprovació del TTIP compartarà l’empitjorament de les condicions laborals, la privatització de la sanitat i l’eradicació de la sobirania popular.

Aquest tractat també introdueix un “tribunal” d’arbitratge per conflictes entre multinacionals i Estats, ISDS. Aquest mecanisme permetrà que les empreses transnacionals puguin reclamar compensacions econòmiques si un Estat aplica mesures que puguin reduir els seus beneficis presents o futurs, sense possibilitat de recórrer.

L’aprovació del TTIP facilitarà el camí a les empreses per exportar els seus productes cap a l’altra banda de l’Atlàntic, però alhora comportarà l’empitjorament de les condicions laborals, liberalitzant més el mercat de treball; la privatització de la sanitat i altres serveis, augmentant la despesa familiar en salut en més de 3.000 € per any i persona; i l’eradicació la sobirania popular, ja que tota la legislació estarà sotmesa a interessos d’inversors privats.

Des de Decidim Igualada creiem que l’Ajuntament, sent l’administració més propera, ha de responsabilitzar-se i posicionar-se respecte a les implicacions del TTIP, defensar els serveis públics bàsics que garanteixen els drets de la ciutadania i exigir transparència i control públic en totes les negociacions de qualsevol altre tractat.

Vídeo explicatiu: https://www.youtube.com/watch?v=K-PZXxc9KF0

b00896a7-c79b-44b9-b592-1bee2df11157