Facta non verba. “Fets, no paraules”, és el que exigeix Decidim Igualada al govern de CiU. Es refereix a la renovació del compromís de l’Ajuntament pel Desenvolupament Sostenible i la lluita contra el Canvi climàtic, coneguda com la Declaració de Sant Sadurní d’Anoia, en l’últim ple municipal. Però també a d’altres temes que considera que el govern local “apadrina” sense polítiques concretes, com ara l’altra compromís que l’Ajuntament ha adoptat amb els refugiats sirians, quan ni tan sols ha aparegut mai cap representant governamental en les concentracions que es realitzen a Cal Font a favor de la seva acollida.

El regidor de Decidim, Dario Castañé dóna fe que “en aquest ple s’han aprovat i continuem aprovant moltes declaracions i mocions que no porten a fets”. L’escenari és l’últim ple, del 28 de juny, en què a es va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament d’Igualada a la Declaració de Sant Sadurní d’Anoia, en sintonia també amb els acords internacionals sobre clima i energia, i a proposta d’un govern que presumeix d’assumir com a propis els reptes mediambientals que es posen sobre la taula arreu per un futur més sostenible.

Per Castañé paper mullat, una pantomima que ve de lluny, si tenim en compte que al ple de juliol de 2012 el mateix Ajuntament governat per l’alcalde Marc Castells va suspendre el fòrum mediambiental.

El portaveu de la plataforma de confluència ciutadana recorda, a més a més, que“tenim una ciutat a la cua pel que fa a la recollida selectiva”, o “la famosa pista de gel, paradigma de la no sostenibilitat, que només funciona uns dies a l’any, però que té el seu impacte mediambiental, fet que no s’ha tingut en compte al promocionar-la”.

El regidor pregunta què aporta aquesta declaració, en quines accions a curt termini es traduirà, o si s’han plantejat introduir millores i adaptacions per a aquests nous objectius al Programa Municipal d’Adaptació al canvi climàtic (PMACC) d’Igualada aprovat el gener de 2015. Al mateix ple també es va aprovar una proposta en defensa de l’acollida de refugiats. En la línia que és més fàcil dir que fer, i sense més explicacions, Castañé només manifesta que “els esperem –als representants del govern, a la pròxima concentració per als refugiats”. La última es va celebrar el passat 20 de juny, promoguda per la Unitat contra el feixisme i racisme amb altres entitats solidàries, coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades.